Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Farsz do naleśników:
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 – 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 jajko
- 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
- pieprz
- sól
Panierka:
- 1 – 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Przygotować naleśniki:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do momentu uzyskania dosyć gęstej (jednocześnie lejącej) masy i smażymy okrągłe placki naleśnikowe na patelni, na odrobinie oleju.
Gotowe, usmażone placki naleśnikowe odkładamy do ostygnięcia.
Przygotować farsz:
Na patelni podsmażyć, na oleju: drobno posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mięsem mielonym. Po 15 – 20 minutach dodać sól i pieprz (można dodać również tymianek). Farsz poddusić jeszcze pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie odstawić do ostudzenia. Do zimnego mięsa dodać 1 jajko, natkę pietruszki i odrobinę bułki tartej, aby zagęścić farsz.
Na każdy naleśnik nakładać dużą łyżkę farszu, rozprowadzić i składać kw kształcie koperty.
Tak przygotowane krokiety obtoczyć w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron.