tradycja w kuchni

Krokiety z mięsem

Obiady

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Składniki:


Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Farsz do naleśników:

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 – 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz
  • sól


Panierka:

  • 1 – 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Przygotować naleśniki:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do momentu uzyskania dosyć gęstej (jednocześnie lejącej) masy i smażymy okrągłe placki naleśnikowe na patelni, na odrobinie oleju.

Gotowe, usmażone placki naleśnikowe odkładamy do ostygnięcia.


Przygotować farsz:

Na patelni podsmażyć, na oleju: drobno posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i mięsem mielonym. Po 15 – 20 minutach dodać sól i pieprz (można dodać również tymianek). Farsz poddusić jeszcze pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie odstawić do ostudzenia. Do zimnego mięsa dodać 1 jajko, natkę pietruszki i odrobinę bułki tartej, aby zagęścić farsz.


Na każdy naleśnik nakładać dużą łyżkę farszu, rozprowadzić i składać kw kształcie koperty.


Tak przygotowane krokiety obtoczyć w rozmąconym jajku, bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron.