Knedle z morelami
Knedle z morelami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 kg małych moreli
- sól
Wykonanie:
Morele umyć, przekroić i wypestkować.
Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Następnie wystudzić, obrać i zemleć lub przecisnąć przez praskę.
Masę wyłożyć na stolicę.
Dodać oba rodzaje mąki i wbić jajka. Energicznie zagnieść ciasto.
Formować z niego placuszki, na każdy kłaść morelę, zlepiać w kulkę.W garnku zagotować dużo wody, osolić.
Knedle wkładać partiami do wrzątku, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Po wypłynięciu gotować przez ok. 5 minut.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą i cukrem.