tradycja w kuchni

Knedle z morelami

Obiady

Knedle z morelami

Knedle z morelami

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 kg małych moreli
  • sól

Wykonanie:

Morele umyć, przekroić i wypestkować.

Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Następnie wystudzić, obrać i zemleć lub przecisnąć przez praskę.

Masę wyłożyć na stolicę.

Dodać oba rodzaje mąki i wbić jajka. Energicznie zagnieść ciasto.

Formować z niego placuszki, na każdy kłaść morelę, zlepiać w kulkę.

W garnku zagotować dużo wody, osolić.

Knedle wkładać partiami do wrzątku, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Po wypłynięciu gotować przez ok. 5 minut.

Wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą i cukrem.