Flaki wołowe - łatwy przepis
Flaki wołowe - łatwy przepis
Składniki:
- ok. 60 dag oczyszczonych, krojonych flaków wołowych
- 20 dag wołowiny (najlepiej szpondra)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 - 3 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
Wykonanie:
Flaki dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować 30 minut, odcedzić.
Wołowinę umyć, gotowa„ przez ok. 30 minut w 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i z zielem angielskim.
Mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w paski.
Odlać ok. 1/2 szklanki wywaru.
Flaki dodać do wywaru, gotować do miękkości przez 2 - 3 godziny.
Włoszczyznę obrać i umyć.
Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub drobno pokroić.
Por oraz obrane cebule posiekać. Wrzucić mięso i warzywa do flaków, posolić i gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu.
Mąkę zasmażyć, mieszając, na roztopionym maśle.
Zasmażkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wystudzonego wywaru, dodać do flaków.
Doprawić je pieprzem i majerankiem.
Podawać z pieczywem.
(do flaków można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego i słodkiej papryki)