tradycja w kuchni

Flaki wołowe - łatwy przepis

Zupy

Flaki wołowe - łatwy przepis

Flaki wołowe - łatwy przepis

Składniki:

  • ok. 60 dag oczyszczonych, krojonych flaków wołowych
  • 20 dag wołowiny (najlepiej szpondra)
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 - 3 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Wykonanie:

Flaki dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować 30 minut, odcedzić.

Wołowinę umyć, gotowa„ przez ok. 30 minut w 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i z zielem angielskim.

Mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w paski.

Odlać ok. 1/2 szklanki wywaru.

Flaki dodać do wywaru, gotować do miękkości przez 2 - 3 godziny.

Włoszczyznę obrać i umyć.

Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub drobno pokroić.

Por oraz obrane cebule posiekać. Wrzucić mięso i warzywa do flaków, posolić i gotować przez ok. 30 minut na małym ogniu.

Mąkę zasmażyć, mieszając, na roztopionym maśle.

Zasmażkę rozprowadzić w 1/2 szklanki wystudzonego wywaru, dodać do flaków.

Doprawić je pieprzem i majerankiem.

Podawać z pieczywem.


(do flaków można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego i słodkiej papryki)