Dorsz smażony w niezwykłym cieście
Dorsz smażony w niezwykłym cieście
Składniki:
- 80 - 90 dag fileta z dorsza
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- olej do smażenia
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Wykonanie:
Filet z dorsza umyć, dokładnie osuszyć.
Oczyścić ze skóry, podzielić na mniejsze porcje i oprószyć delikatnie pieprzem.
Przygotować ciasto: mąkę połączyć z piwem (najlepiej zmiksować), następnie dodać jajko, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami.