tradycja w kuchni

Dorsz smażony w niezwykłym cieście

Obiady

Dorsz smażony w niezwykłym cieście

Dorsz smażony w niezwykłym cieście

Składniki:

  • 80 - 90 dag fileta z dorsza
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • olej do smażenia

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Wykonanie:

Filet z dorsza umyć, dokładnie osuszyć.

Oczyścić ze skóry, podzielić na mniejsze porcje i oprószyć delikatnie pieprzem.

Przygotować ciasto: mąkę połączyć z piwem (najlepiej zmiksować), następnie dodać jajko, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami.