tradycja w kuchni

Prosty przepis na spaghetti carbonara

Obiady

Prosty przepis na spaghetti carbonara

Prosty przepis na spaghetti carbonara

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 20 dag chudego boczku wędzonego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:

Boczek pokroić w kostkę, smażyć kilka minut na oliwie, aż się zrumieni. Pozostawić na patelni.

Żółtka wymieszać z solą i pieprzem, dodać ser i starannie utrzeć.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć ponownie do garnka.

Do gorącego spaghetti wrzucić boczek i wlać żółtka z serem. 

Całość wymieszać, podgrzać, ale nie gotować.

Podawać oprószone gałką muszkatołową i pieprzem.

Można posypać świeżą natką pietruszki.