Prosty przepis na spaghetti carbonara
Prosty przepis na spaghetti carbonara
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 20 dag chudego boczku wędzonego
- 3 żółtka
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, smażyć kilka minut na oliwie, aż się zrumieni. Pozostawić na patelni.
Żółtka wymieszać z solą i pieprzem, dodać ser i starannie utrzeć.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć ponownie do garnka.
Do gorącego spaghetti wrzucić boczek i wlać żółtka z serem.
Całość wymieszać, podgrzać, ale nie gotować.
Podawać oprószone gałką muszkatołową i pieprzem.
Można posypać świeżą natką pietruszki.