tradycja w kuchni

Francuskie tosty z jabłkiem

Śniadania

Francuskie tosty z jabłkiem

Francuskie tosty z jabłkiem

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • cynamon
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Jabłko obrać, przepołowić, oczyścić z gniazda nasiennego.

Następnie pokroić w cienkie plasterki. Posypać cukrem i cynamonem.

Jajko ubić z mlekiem i szczyptą soli.

Plasterki jabłka ułożyć na 4 kromkach chleba, przykryć je pozostałymi kromkami.

Kanapki zanurzać w masie jajecznej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Tosty osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku u od razu podawać.