tradycja w kuchni

Chłodnik ogórkowo - koperkowy

Zupy

Chłodnik ogórkowo - koperkowy

Chłodnik ogórkowo - koperkowy

Składniki:

  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 3 cebulki dymki
  • ok. 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta kuminu
  • 25 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Ogórki obrać, odciąć ok. 1/3 jednego ogórka, resztę pokroić na małe kawałki.

Trochę koperku odłożyć, resztę drobno posiekać.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Cebulki dymki pokroić na drobne kawałeczki.

Do miseczki wrzucić pokrojone ogórki, cebulki, koperek, czosnek oraz kumin.

Wlać sok z cytryny.

Zalać bulionem i jogurtem.

Całość zmiksować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Odłożony ogórek pokroić w  drobną kosteczkę, pozostały koperek posiekać, zupę rozlać do miseczek i posypać nimi zupę.

Następnie skropić oliwą i schłodzić w lodówce.