Chłodnik ogórkowo - koperkowy
Chłodnik ogórkowo - koperkowy
Składniki:
- 2 świeże ogórki
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 3 cebulki dymki
- ok. 250 g jogurtu naturalnego
- 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta kuminu
- 25 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Ogórki obrać, odciąć ok. 1/3 jednego ogórka, resztę pokroić na małe kawałki.
Trochę koperku odłożyć, resztę drobno posiekać.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cebulki dymki pokroić na drobne kawałeczki.
Do miseczki wrzucić pokrojone ogórki, cebulki, koperek, czosnek oraz kumin.
Wlać sok z cytryny.
Zalać bulionem i jogurtem.
Całość zmiksować i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Odłożony ogórek pokroić w drobną kosteczkę, pozostały koperek posiekać, zupę rozlać do miseczek i posypać nimi zupę.
Następnie skropić oliwą i schłodzić w lodówce.