Placek maślany z czereśniami lub wiśniami
Placek maślany z czereśniami lub wiśniami
Składniki:
- 550 g maki
- sól
- 42 g drożdży
- 5 łyżek +175 g cukru
- 200 g masła
- 1/4 l mleka
- 1 jajko
- 500 g czereśni lub wiśni
- 100 g płatków migdałowych
- tłuszcz do blachy
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miseczki, dodać szczyptę soli.
Drożdże rozetrzeć z 75 g cukru.
Stopić 75 g masła. Dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać.
Do mąki w miseczce dodać zaczyn drożdżowy oraz mleko z masłem i jajko.
Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 - 60 minut.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Czereśnie / wiśnie umyć i wydrylować.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść.
Blachę (38x32 cm) posmarować tłuszczem.
Rozwałkować 2/3 ciasta i wylepić tym spód blachy.
Posypać 5 łyżkami cukru i czereśniami.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i przykryć nim owoce.
Na wierzchu ułożyć kawałeczki pozostałego masła. Wciskając je do środka.
Placek posypać resztą cukru oraz płatkami migdałowymi.
Odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło.
Potem wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Piec 25 - 30 minut.