tradycja w kuchni

Placek maślany z czereśniami lub wiśniami

Ciasta

Placek maślany z czereśniami lub wiśniami

Placek maślany z czereśniami lub wiśniami

Składniki:

  • 550 g maki
  • sól
  • 42 g drożdży
  • 5 łyżek +175 g cukru
  • 200 g masła
  • 1/4 l mleka
  • 1 jajko
  • 500 g czereśni lub wiśni
  • 100 g płatków migdałowych
  • tłuszcz do blachy

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miseczki, dodać szczyptę soli.

Drożdże rozetrzeć z 75 g cukru.

Stopić 75 g masła. Dolać do niego mleko i lekko razem podgrzać.

Do mąki w miseczce dodać zaczyn drożdżowy oraz mleko z masłem i jajko.

Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 - 60 minut.

W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Czereśnie / wiśnie umyć i wydrylować.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść.

Blachę (38x32 cm) posmarować tłuszczem.

Rozwałkować 2/3 ciasta i wylepić tym spód blachy.

Posypać 5 łyżkami cukru i czereśniami.

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i przykryć nim owoce.

Na wierzchu ułożyć kawałeczki pozostałego masła. Wciskając je do środka.

Placek posypać resztą cukru oraz płatkami migdałowymi.

Odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto ponownie wyrosło.

Potem wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.

Piec 25 - 30 minut.