Rolada malinowa
Rolada malinowa
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g maki
- ok. 250 g. malin
- sól
- 250 g. serka mascarpone
- 500 g mielonego twarogu
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g śmietany kremówki
- cukier puder do oprószenia (można pominąć)
Wykonanie:
Ciałka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g. cukru.
Kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do blachy (32x39 cm) wyłożonej pergaminem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C.
Piec 10 minut.Następnie biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować.
Odłożyć do wystudzenia.
Serek mascarpone wymieszać z twarogiem.
Dodać zagęstnik typu śmietan-fix, 75 g. cukru i cukier wanilinowy.
Ubić na puszysty krem.
Trochę malin zostawić do dekoracji, pozostałe dodać do kremu.
Wystudzony biszkopt rozwinąć. Posmarować kremem.
Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.