tradycja w kuchni

Rolada malinowa

Ciasta

Rolada malinowa

Rolada malinowa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g maki
  • ok. 250 g. malin
  • sól
  • 250 g. serka mascarpone
  • 500 g mielonego twarogu
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g śmietany kremówki
  • cukier puder do oprószenia (można pominąć)

Wykonanie:

Ciałka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g. cukru.

Kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.

Przełożyć do blachy (32x39 cm) wyłożonej pergaminem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C.

 Piec 10 minut.

Następnie biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować.

Odłożyć do wystudzenia.

Serek mascarpone wymieszać z twarogiem.

Dodać zagęstnik typu śmietan-fix, 75 g. cukru i cukier wanilinowy.

Ubić na puszysty krem.

Trochę malin zostawić do dekoracji, pozostałe dodać do kremu.

Wystudzony biszkopt rozwinąć. Posmarować kremem.

Ponownie zwinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.