tradycja w kuchni

Sos żurawinowy do wędlin i serów

Sosy

Sos żurawinowy do wędlin i serów

Sos żurawinowy do wędlin i serów

Składniki:

  • ok. 20 dag suszonej żurawiny
  • 2 gruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kardamon mielony

Wykonanie:

Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie, aż zmięknie. Odsączyć.

Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i posiekać.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodać żurawinę i gruszkę, wlać 1/4 szklanki wody.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Po ok. 20 minutach rozgnieść żurawinę, przyprawić solą, pieprzem i kardamonem.

Gotować bez przykrycia przez 10 minut.