tradycja w kuchni

Sernik na zimno z truskawkami

Ciasta

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 5 - 6 łyżeczek żelatyny
  • ok. 600 g truskawek
  • 1 łyżeczka + 75 g cukru
  • 300 g śmietany kremówki
  • 400 g mielonego twarogu
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/4 torebki czerwonej galaretki
  • olej do wysmarowania formy


Wykonanie:

Ciastka pokruszyć w malakserze.

Masło stopić, przestudzić. Następnie wymieszać je z okruszkami ciastek.

Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować olejem.

Spód i brzeg formy (do wysokości 1 cm) wylepić masą z ciasteczek.

Wstawić do lodówki na 30 minut.

Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia.

Zmiksować 100 g truskawek z 1 łyżeczką cukru.

Stopić 1/5 spęczniałej żelatyny, podgrzewając ją na małym ogniu.

Połączyć żelatynę z musem truskawkowym. Odstawić na ok. 15 minut.

Śmietanę ubić na sztywno. 

Twaróg wymieszać z 75 g cukru i cukrem wanilinowym. Wlać mleko kokosowe.

Pozostałą żelatynę stopić, podgrzewając. Przestudzić.

Najpierw delikatnie połączyć ją z bitą śmietaną, potem dołożyć całość do masy serowej.

Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować 1/2 masy serowej, a potem 1/2 musu truskawkowego.

Obie warstwy lekko przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.

Wyłożyć resztę masy serowej i musu truskawkowego. 

Przemieszać lekko widelcem i wstawić do lodówki na całą noc.

Galaretkę, np. truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić.

Pozostałe truskawki pokroić w plasterki.

Gęsto je ułożyć na wierzchu sernika.

Posmarować / polać tężejącą galaretką.

Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.