Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
- 200 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 100 g masła
- 5 - 6 łyżeczek żelatyny
- ok. 600 g truskawek
- 1 łyżeczka + 75 g cukru
- 300 g śmietany kremówki
- 400 g mielonego twarogu
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/4 torebki czerwonej galaretki
- olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
Ciastka pokruszyć w malakserze.
Masło stopić, przestudzić. Następnie wymieszać je z okruszkami ciastek.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować olejem.
Spód i brzeg formy (do wysokości 1 cm) wylepić masą z ciasteczek.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić do spęcznienia.
Zmiksować 100 g truskawek z 1 łyżeczką cukru.
Stopić 1/5 spęczniałej żelatyny, podgrzewając ją na małym ogniu.
Połączyć żelatynę z musem truskawkowym. Odstawić na ok. 15 minut.
Śmietanę ubić na sztywno.
Twaróg wymieszać z 75 g cukru i cukrem wanilinowym. Wlać mleko kokosowe.
Pozostałą żelatynę stopić, podgrzewając. Przestudzić.
Najpierw delikatnie połączyć ją z bitą śmietaną, potem dołożyć całość do masy serowej.
Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować 1/2 masy serowej, a potem 1/2 musu truskawkowego.
Obie warstwy lekko przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.
Wyłożyć resztę masy serowej i musu truskawkowego.Przemieszać lekko widelcem i wstawić do lodówki na całą noc.
Galaretkę, np. truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu, schłodzić.
Pozostałe truskawki pokroić w plasterki.
Gęsto je ułożyć na wierzchu sernika.
Posmarować / polać tężejącą galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.