tradycja w kuchni

Doskonałe pancakes z borówkami

Deser

Doskonałe pancakes z borówkami

Doskonałe pancakes z borówkami

Składniki:

  • ok. 250 g borówek amerykańskich
  • 25 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g masła
  • 1 jajko
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 45 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml maślanki
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Borówki amerykańskie przebrać, opłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć.

Jogurt naturalny utrzeć z miodem.

Masło roztopić, przestudzić.

Jajko wymieszać ze szczyptą soli, 25 g cukru oraz cukrem wanilinowym, a następnie ucierać mikserem przez ok. 10 minut.

Do jajecznej masy dodać przestudzone masło oraz maślankę.

Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć 1/3 borówek amerykańskich.

Pozostałe owoce posypać resztą cukru i odłożyć na bok.

Na patelni rozgrzać olej.

Łyżką nakładać ciasto i formować owalne placki - podobne do racuszków.

Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Gotowe placuszki odsączyć na papierowym ręczniku.

Posypać cukrem pudrem.

Podawać z odłożonymi borówkami oraz sosem jogurtowo - miodowym.