Doskonałe pancakes z borówkami
Doskonałe pancakes z borówkami
Składniki:
- ok. 250 g borówek amerykańskich
- 25 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 15 g masła
- 1 jajko
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 45 g cukru
- szczypta soli
- 100 ml maślanki
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Borówki amerykańskie przebrać, opłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć.
Jogurt naturalny utrzeć z miodem.
Masło roztopić, przestudzić.
Jajko wymieszać ze szczyptą soli, 25 g cukru oraz cukrem wanilinowym, a następnie ucierać mikserem przez ok. 10 minut.
Do jajecznej masy dodać przestudzone masło oraz maślankę.
Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wymieszać mikserem. Do ciasta dołożyć 1/3 borówek amerykańskich.
Pozostałe owoce posypać resztą cukru i odłożyć na bok.
Na patelni rozgrzać olej.
Łyżką nakładać ciasto i formować owalne placki - podobne do racuszków.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Gotowe placuszki odsączyć na papierowym ręczniku.
Posypać cukrem pudrem.
Podawać z odłożonymi borówkami oraz sosem jogurtowo - miodowym.