Sposoby na zagęszczenie sosu
Sposoby na zagęszczenie sosu
Żółtkami jaj
Tą metodę stosuje się w szczególności do sosów białych.
Na 0,25 l sosu należy wziąć 1 żółtko i 3 łyżki śmietany.
Ugotowany sos zdjąć z ognia, by lekko przestygł.
Dodać żółtko ze śmietaną, wymieszać i odstawić na 3 - 4 minuty.
Sos stanie się gęstszy i kremowy.
Tak zagęszczonego sosu nie wolno ponownie zagotować, ponieważ żółtka się zwarzą.
Zimnym masłem
Mocno schłodzone masło należy pokroić na drobne wiórki.
Sos zagotować, zdjąć z ognia i energicznie ubijać trzepaczką, stopniowo dodając masło.
Nie przerywać, dopóki sos nie stanie się jednolity i kremowy.
Po dodaniu masła sosu nie można zagotować, ponieważ się zwarzy.
Mąką ziemniaczaną
Najszybszy sposób na zagęszczenie sosów.
Należy odmierzyć 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i rozprowadzić ją niewielką ilością wody lub zimnym bulionem.
Partiami dolewać do sosu, cały czas mieszając i zagotowując go.
Sos będzie gęstniał w oczach.