tradycja w kuchni

Sposoby na zagęszczenie sosu

Porady

Sposoby na zagęszczenie sosu

Sposoby na zagęszczenie sosu

Żółtkami jaj

Tą metodę stosuje się w szczególności do sosów białych.

Na 0,25 l sosu należy wziąć 1 żółtko i 3 łyżki śmietany.

Ugotowany sos zdjąć z ognia, by lekko przestygł.

Dodać żółtko ze śmietaną, wymieszać i odstawić na 3 - 4 minuty.

Sos stanie się gęstszy i kremowy.

Tak zagęszczonego sosu nie wolno ponownie zagotować, ponieważ żółtka się zwarzą.


Zimnym masłem

Mocno schłodzone masło należy pokroić na drobne wiórki.

Sos zagotować, zdjąć z ognia i energicznie ubijać trzepaczką, stopniowo dodając masło.

Nie przerywać, dopóki sos nie stanie się jednolity i kremowy.

Po dodaniu masła sosu nie można zagotować, ponieważ się zwarzy.


Mąką ziemniaczaną

Najszybszy sposób na zagęszczenie sosów.

Należy odmierzyć 2 - 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i rozprowadzić ją niewielką ilością wody lub zimnym bulionem.

Partiami dolewać do sosu, cały czas mieszając i zagotowując go.

Sos będzie gęstniał w oczach.