tradycja w kuchni

Pączki kładzione w pudrze i lukrze

Deser

Pączki kładzione w pudrze i lukrze

Pączki kładzione w pudrze i lukrze

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • 2 łyżki + 250 g cukru
  • 6 łyżek + 100 ml mleka
  • 150 ml + 2 łyżki ajerkoniaku
  • ok. 500 g tłustego twarogu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g mąki 
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 kg tłuszczu (olej, smalec)
  • 75 g cukru pudru
  • cukier puder do oprószenia

Wykonanie:

Proszek budyniowy wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz 6 łyżkami mleka.

W garnuszku zagotować 100 ml mleka i 150 ml ajerkoniaku.

Wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje.

Przelać ją do miseczki. Przykryć folią, aby nie powstał kożuch. i odstawić do wystudzenia.

Twaróg utrzeć z 250 g cukru, cukrem wanilinowym oraz jajkami.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy serowej. Dobrze wymieszać.

W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Zanurzyć w nim łyżkę.

Nabrać łyżką porcję ciasta i włożyć ją do mocno rozgrzanego tłuszczu.

Tak samo wkładać kolejne porcje.

Pączki smażyć na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krem ajerkoniakowy przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką do nadziewania pączków.

Wbić ją w każde ciastko i wcisnąć porcję nadzienia.

Wymieszać 75 g cukru pudru z 2 łyżkami ajerkoniaku i utrzeć na gładki lukier.

Oblać nim połowę pączków. Resztę pąków posypać cukrem pudrem.