Pączki kładzione w pudrze i lukrze
Pączki kładzione w pudrze i lukrze
Składniki:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
- 2 łyżki + 250 g cukru
- 6 łyżek + 100 ml mleka
- 150 ml + 2 łyżki ajerkoniaku
- ok. 500 g tłustego twarogu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g mąki
- 6 jajek
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 kg tłuszczu (olej, smalec)
- 75 g cukru pudru
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Proszek budyniowy wymieszać z 2 łyżkami cukru oraz 6 łyżkami mleka.
W garnuszku zagotować 100 ml mleka i 150 ml ajerkoniaku.
Wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje.
Przelać ją do miseczki. Przykryć folią, aby nie powstał kożuch. i odstawić do wystudzenia.
Twaróg utrzeć z 250 g cukru, cukrem wanilinowym oraz jajkami.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy serowej. Dobrze wymieszać.
W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Zanurzyć w nim łyżkę.
Nabrać łyżką porcję ciasta i włożyć ją do mocno rozgrzanego tłuszczu.
Tak samo wkładać kolejne porcje.
Pączki smażyć na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krem ajerkoniakowy przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką do nadziewania pączków.
Wbić ją w każde ciastko i wcisnąć porcję nadzienia.
Wymieszać 75 g cukru pudru z 2 łyżkami ajerkoniaku i utrzeć na gładki lukier.
Oblać nim połowę pączków. Resztę pąków posypać cukrem pudrem.