Sekrety, dzięki którym makowiec będzie pyszny!
Sekrety, dzięki którym makowiec będzie pyszny!
Oto kilka trików, które sprawią, że makowiec, bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt, wyjdzie idealnie!
Ze względu na sporą zawartość tłuszczu mak szybko jełczeje.
Aby zachował aromat, należy go zemleć na krótko przed przyrządzeniem ciasta.
Mak należy odsiać na gęstym sicie, wypłukać (można słoną wodą, aby pozbyć się piasku), sparzyć gorącym mlekiem lub wodą i pozostawić na kilka godzin, żeby dobrze nasiąkł.
Gdy masa makowa wydaje się zbyt sucha, należy wymieszać ją z 2 - 3 łyżkami słodkiej śmietanki.
Natomiast nadmierną wilgoć wchłonie łyżka kaszy manny.
Cukier w masie makowej można zastąpić miodem naturalnym, który nie tylko poprawi smak, ale też przedłuży świeżość wypieku.
Zazwyczaj na 1 szklankę maku bierze się 2 łyżki miodu.
Jeżeli robisz makowiec a'la tort i chcesz równo przekroić blat makowy tortu, a nie masz wystarczająco długiego noża, użyj mocnej nici.
Okręć ją wokół placka, przełóż jej końce na krzyż i powoli zaciskaj pętlę.
Blaty makowe przed przełożeniem masą warto, dla nadania im wilgotności i pieknego aromatu, skropić esencją rumową albo arakową.