Sprawdzone triki na gotowanie jajek
Sprawdzone triki na gotowanie jajek
Błędy podczas gotowania jajek mogą przytrafić się nawet najbardziej doświadczonej gospodyni.
Dlatego warto znać kilka trików, które ułatwią Ci życie :)
Żółtko jajka ugotowanego na twardo jest zasinione?
Za długo było gotowane. Wystarczy 8 minut od chwili zagotowania się wody.
Jak obrać jajko na twardo tak, by skorupka nie rozpadła się na tysiąc kawałków?
Zanim włożysz jajko do wody, dodaj do niej łyżeczkę soli.
Masz wątpliwości czy jajko jest świeże?
Wsyp do szklanki z wodą 2 łyżeczki soli i delikatnie, na łyżeczce, włóż do niej jajko.
Świeże jajko nie utonie.
Jak ugotować jajko w koszulce?
Aby białko nie rozpływało się za bardzo, dodaj do wody około 1/2 łyżeczki soli.
Natomiast kilka kropli octu dodanych do wody poprawi smak jajka w koszulce.