tradycja w kuchni

Sekrety ciasta drożdżowego

Porady

Sekrety ciasta drożdżowego

Sekrety ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe króluje wśród domowych ciast. Ciasto z wiśniami, malinami, chałki, bułeczki maślane czy rogaliki - kto nie zna tych smaków ;)

Aby przygotować pyszne wypieki warto znać kilka ciekawostek na temat tego pysznego ciasta.


Jak poznać, że drożdże są świeże? 

Drożdże powinny mieć szarokremową barwę i przyjemny, swoisty zapach.

Aby sprawdzić ich świeżość należy wrzucić mały kawałeczek drożdży do gorącej wody. Jeśli od razu wypłynie na wierzch, to znaczy, że drożdże są świeże.


Po wyrobieniu ciasta drożdżowego należy odstawić je w ciepłe miejsce. W momencie, w którym zwiększy swoją objętość dwukrotnie, należy przerwać wyrastanie.


Aby ciasto drożdżowe było puszyste należy używać samych żółtek - białka nadają mu dużą sztywność.

Ucieranie samych żółtek ze szczyptą soli sprawi, że ciasto będzie żółciutkie.


Piękny kolor można nadać ciastu drożdżowemu dodając do niego kilka łyżek soku wyciśniętego z marchwi.


Jeżeli Twoje ciasto drożdżowe jest bardzo słodkie, mimo odpowiedniej ilości drożdży słabo wyrosło lub ma lepki miąższ - oznacza to, że dodałeś za dużo cukru.


Ciasto drożdżowe opadnie, jeżeli podczas pieczenia będziemy formę przesuwać lub wstrząsać nią.