Naleśniki z twarogiem
Naleśniki z twarogiem
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- olej i masło do smażenia
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 40 dag twarogu
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Wykonanie:
Przygotować nadzienie: twaróg zemleć, utrzeć na gładką masę ze śmietaną, cukrem, żółtkiem i cukrem wanilinowym.
Ciasto: Jajko dokładnie roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę i sól.
Mieszać, aż ciasto będzie zupełnie gładkie.
Za pomocą łyżki wylewać porcjami na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię.
Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Odkładać na talerz.
Naleśniki smarować nadzieniem i zwijać w ruloniki lub koperty.
Podawać posypane cukrem pudrem.