tradycja w kuchni

Naleśniki z twarogiem

Deser

Naleśniki z twarogiem

Naleśniki z twarogiem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej i masło do smażenia
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • 40 dag twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wykonanie:

Przygotować nadzienie: twaróg zemleć, utrzeć na gładką masę ze śmietaną, cukrem, żółtkiem i cukrem wanilinowym.

Ciasto: Jajko dokładnie roztrzepać z mlekiem, dodać mąkę i sól.

Mieszać, aż ciasto będzie zupełnie gładkie.

Za pomocą łyżki wylewać porcjami na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię.

Smażyć cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Odkładać na talerz.

Naleśniki smarować nadzieniem i zwijać w ruloniki lub koperty.

Podawać posypane cukrem pudrem.