tradycja w kuchni

🥣 Grochówka wojskowa – sycąca i rozgrzewająca

Zupy

🥣 Grochówka wojskowa – sycąca i rozgrzewająca

🥣 Grochówka wojskowa – sycąca i rozgrzewająca

🛒 Składniki (6–8 porcji)

  • 500 g grochu łuskanego (żółty) 🌕
  • 400 g żeberek wędzonych lub boczku 🥓
  • 2 kiełbasy 🐖
  • 2 marchewki 🥕
  • 1 pietruszka 🌱
  • kawałek selera (ok. 100 g) 🥬
  • 4–5 ziemniaków 🥔
  • 1 cebula 🧅
  • 2–3 ząbki czosnku 🧄
  • 2 liście laurowe 🍃
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego ⚪
  • 1 łyżeczka majeranku 🌿
  • sól 🧂, pieprz do smaku
  • 1–2 łyżki smalcu 🥄


👩‍🍳 Przygotowanie

Groch 🌕

  • Przepłucz, możesz namoczyć kilka godzin wcześniej (ale nie musisz).

Wywar 🍲

  • Do garnka włóż żeberka/boczek, zalej 2,5 l wody.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz.
  • Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut.

Warzywa 🥔🥕

  • Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki.

Dodanie grochu i warzyw 🥣

  • Wsyp groch do garnka, gotuj 20 minut.
  • Dodaj warzywa i ziemniaki, gotuj kolejne 25–30 minut.

Kiełbasa i cebula 🧅🥓

  • Pokrój kiełbasę w plasterki.
  • Podsmaż cebulę na smalcu, dodaj czosnek i kiełbasę, chwilę podsmaż.
  • Dodaj do zupy.

Doprawienie 🌿

  • Oddziel mięso od żeberek, wrzuć do garnka.
  • Dodaj majeranek, sól i pieprz.
  • Gotuj jeszcze 10 minut.


🍽 Podanie

  • Najlepiej smakuje gorąca z kromką chleba 🍞
  • Jeszcze lepsza jest na drugi dzień – gęsta i aromatyczna 💛