Krem szparagowy
Krem szparagowy
Składniki:
- 50 dag białych szparagów
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 mała cebulka
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki śmietanki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szparagi obrać, opłukać, odciąć i odłożyć główki.
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i zalać 1 litrem wrzącej wody. Zagotować.
Dodać obraną cebulę, szparagi oraz sól.
Całość gotować przez ok. 25 minut na małym ogniu.
Wywar przecedzić.
Szparagi zmiksować, połączyć z wywarem.
Główki szparagów dusić na roztopionym maśle przez 2- 3 minuty.
Następnie zalać 1/2 szklanki wody z solą i cukrem, dusić jeszcze przez 2 minuty.
Do zupy wlać mąkę rozrobioną z 1/4 szklanki wody. Zagotować.
Dodać główki szparagów wraz z wodą, w której się dusiły, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.
Zupę doprawić śmietanką wymieszaną z żółtkiem.