tradycja w kuchni

Krem szparagowy

Zupy

Krem szparagowy

Krem szparagowy

Składniki:

  • 50 dag białych szparagów
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 mała cebulka
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Szparagi obrać, opłukać, odciąć i odłożyć główki.

Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i zalać 1 litrem wrzącej wody. Zagotować.

Dodać obraną cebulę, szparagi oraz sól.

Całość gotować przez ok. 25 minut na małym ogniu.

Wywar przecedzić.

Szparagi zmiksować, połączyć z wywarem.

Główki szparagów dusić na roztopionym maśle przez 2- 3 minuty.

Następnie zalać 1/2 szklanki wody z solą i cukrem, dusić jeszcze przez 2 minuty.

Do zupy wlać mąkę rozrobioną z 1/4 szklanki wody. Zagotować.

Dodać główki szparagów wraz z wodą, w której się dusiły, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową.

Zupę doprawić śmietanką wymieszaną z żółtkiem.