tradycja w kuchni

🧅 Cebulowe kotlety z ziemniakami – stary wiejski przepis

Obiady

🧅 Cebulowe kotlety z ziemniakami – stary wiejski przepis

🧅 Cebulowe kotlety z ziemniakami – stary wiejski przepis

📋 Składniki (na ok. 8–10 kotletów)

  • 4 duże cebule (najlepiej białe lub żółte)
  • 3–4 średnie ziemniaki (ok. 400–500 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy lub smalec)


🧑‍🍳 Sposób przygotowania

🧅 Przygotowanie cebuli

  • Obierz cebule i pokrój w drobną kostkę.
  • Podsmaż na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia (nie rumień).
  • Zdejmij z ognia i ostudź lekko.

🥔 Ziemniaki

  • Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach tarki (jak na placki ziemniaczane).
  • Odciśnij lekko nadmiar wody, ale nie całkowicie.

🥣 Masa kotletowa

  • W misce połącz podsmażoną cebulę i starte ziemniaki.
  • Dodaj jajka, bułkę tartą, przyprawy i ewentualnie mąkę.
  • Wymieszaj dokładnie. Masa powinna być gęsta i lepka, dająca się formować w dłoni.

📌 Jeśli masa zbyt rzadka – dodaj trochę więcej bułki lub mąki.


🍽 Formowanie i panierowanie

  • Formuj małe kotlety (spłaszczone kule).
  • Obtocz każdy w bułce tartej.

🔥 Smażenie

  • Rozgrzej olej lub smalec na patelni (średnia temperatura).
  • Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, po ok. 3–4 minuty z każdej strony.
  • Odsącz na ręczniku papierowym.


🍽️ Z czym podawać?

Te kotlety można podać:

  • z kiszonym ogórkiem,
  • z domowym sosem jogurtowym, czosnkowym lub koperkowym,
  • z surówką z kapusty, marchwi lub buraków,
  • z ziemniakami i sosem pieczeniowym (jako zamiennik mielonych!).

Świetne również na zimno, do chleba.


💡 Porady babcine:

  • Chcesz, żeby były bardziej zwarte? Dodaj łyżkę kaszy manny do masy.
  • Cebula najlepiej smakuje, jeśli nie przypalisz jej – tylko zeszklisz powoli.
  • Do środka można dodać łyżkę śmietany – będą bardziej wilgotne.
  • W wersji „na bogato” dodaj trochę startego sera (np. żółtego) do środka.