tradycja w kuchni

🥞 Naleśniki z twarożkiem i malinami

Deser

🥞 Naleśniki z twarożkiem i malinami

🥞 Naleśniki z twarożkiem i malinami

Składniki (na ok. 8 dużych naleśników):

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 ml mleka
  • 150 ml wody (najlepiej gazowanej – dla lekkości)
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (do ciasta + odrobina do smażenia)

Nadzienie twarogowe:

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 2–3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub miodu)
  • opcjonalnie: odrobina wanilii lub skórki z cytryny

Dodatkowo:

  • 150–200 g świeżych malin
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: kilka listków mięty


🥣 Sposób przygotowania:

Ciasto naleśnikowe:

Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj na gładką masę.

Odstaw na 15–30 minut, by ciasto odpoczęło.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, wylewaj cienkie naleśniki i smaż po 1–2 minuty z każdej strony na złoty kolor.


Nadzienie:

Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiksuj z cukrem pudrem, śmietaną i ewentualną wanilią, aż masa będzie gładka i kremowa.

Dodaj połowę malin do środka, delikatnie wmieszaj (lub zostaw je całe do ułożenia na twarogu przy zawijaniu).


Złożenie:

Na każdy naleśnik nałóż porcję twarożku i kilka malin.

Zwiń w rulon lub złóż w kopertę.


🍽️ Podanie:

  • Ułóż naleśniki na talerzu, posyp cukrem pudrem i pozostałymi malinami
  • Możesz polać jogurtem waniliowym, miodem albo sosem malinowym
  • Świetnie smakują na ciepło i na zimno