Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 80 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.
W oddzielnej misce roztrzepać jajka, wymieszać je z mlekiem i rozpuszczonym masłem.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Suche składniki połączyć w płynnymi i delikatnie wymieszać łyżką na jednolitą masę.
Następnie dodać czekoladę i krótko, ale dokładnie wymieszać wszystko łyżką.Nałożyć ciasto do papilotek do ok. 3/4 wysokości.
Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.