tradycja w kuchni

Muffinki czekoladowe

Deser

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 80 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.

Wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę.

W oddzielnej misce roztrzepać jajka, wymieszać je z mlekiem i rozpuszczonym masłem.

Czekoladę posiekać na drobne kawałki.

Suche składniki połączyć w płynnymi i delikatnie wymieszać łyżką na jednolitą masę.

Następnie dodać czekoladę i krótko, ale dokładnie wymieszać wszystko łyżką.

Nałożyć ciasto do papilotek do ok. 3/4 wysokości.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut.

Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.