tradycja w kuchni

🫐 Pierogi z jagodami i śmietaną

Obiady

🫐 Pierogi z jagodami i śmietaną

🫐 Pierogi z jagodami i śmietaną

Składniki (na ok. 40 pierogów):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko (opcjonalnie – dla elastyczności)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400–500 g świeżych jagód
  • 2–4 łyżki cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub bułki tartej (opcjonalnie – do zagęszczenia)

Do podania:

  • kwaśna śmietana 18%
  • cukier do posypania
  • opcjonalnie: odrobina cynamonu lub wanilii


🥣 Sposób przygotowania:


Ciasto:

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, jajko, olej i stopniowo wlewaj ciepłą wodę.

Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto. Wyrabiaj ok. 5–8 minut.

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.


Nadzienie:

Jagody opłucz, osusz i wymieszaj delikatnie z cukrem oraz ewentualnie odrobiną mąki ziemniaczanej (jeśli boisz się wypływania soku).


Lepienie:

Ciasto rozwałkuj na cienki placek (ok. 2-3 mm grubości), wycinaj krążki.

Na każdy krążek nakładaj łyżeczkę jagód i dokładnie zlepiaj brzegi.

Odkładaj pierogi na omączony blat lub deskę.


Gotowanie:

Gotuj w osolonym wrzątku partiami – po wypłynięciu jeszcze ok. 2–3 minuty.

Delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową.


🍽️ Podanie:

  • Polej kwaśną śmietaną, posyp cukrem
  • Możesz podać na ciepło lub schłodzone
  • Świetne również ze śmietanką waniliową, serkiem mascarpone albo jogurtem greckim