tradycja w kuchni

🥔 Kopytka z sosem kurkowym

Obiady

🥔 Kopytka z sosem kurkowym

🥔 Kopytka z sosem kurkowym

Składniki:

Na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 1 jajko
  • ok. 250 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie – dla delikatniejszej struktury)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Na sos kurkowy:

  • 300 g świeżych kurek (lub mrożonych – wcześniej rozmrozić i odsączyć)
  • 1 średnia cebula szalotka lub ½ zwykłej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietanki 30% (można użyć 18% do sosów)
  • 2 łyżki masła
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)


🥣 Sposób przygotowania:

Przygotowanie kopytek:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odparuj. 

Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie ugnieć.

Odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej użyć ziemniaków z dnia poprzedniego – będą bardziej suche).

Do zimnych ziemniaków dodaj jajko, sól, mąkę pszenną i ewentualnie ziemniaczaną.

Zagnieć ciasto – krótko, tylko do połączenia składników. 

Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, lekko klejące (nie dosypuj zbyt dużo mąki!).

Podziel na części i z każdej uformuj wałek na oprószonym blacie, pokrój na kopytka pod lekkim skosem.

Gotuj w osolonym wrzątku partiami – od wypłynięcia ok. 1–2 minuty. 

Wyjmuj łyżką cedzakową.


Sos kurkowy:

Kurki oczyść (najlepiej suchym pędzelkiem lub wilgotnym papierem), większe przekrój lub pokrój w paseczki.

Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij na małym ogniu.

Dodaj kurki, smaż na średnim ogniu, aż puszczą i odparują wodę (ok. 10 minut).

Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem. 

Gotuj na małym ogniu kilka minut do lekkiego zgęstnienia sosu.

Na koniec możesz dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki.


🍽️ Podanie:

Na talerz wyłóż świeżo ugotowane kopytka, polej gorącym sosem kurkowym, udekoruj natką lub listkami tymianku. 

Świetnie komponuje się z surówką z buraczków lub sałatą z winegretem.