🍓Konfitura z poziomek – delikatna i aromatyczna

🍓Konfitura z poziomek – delikatna i aromatyczna
📌 Składniki:
-
500 g świeżych poziomek
-
300 g cukru
-
sok z ½ cytryny
🧑🍳 Sposób przygotowania:
Poziomki delikatnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
W garnku ułóż warstwę poziomek, zasyp ją częścią cukru – powtarzaj do wyczerpania składników.
Odstaw na 1–2 godziny, by puściły sok.
Podgrzewaj całość na małym ogniu, nie mieszając – tylko potrząsaj garnkiem.
Gotuj ok. 20 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny.
Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 10 minut.
🍽️ Zastosowanie:
Do herbaty, tostów, białego sera, naleśników, a także do kremów i tart.