tradycja w kuchni

🍓Konfitura z poziomek – delikatna i aromatyczna

Przetwory

🍓Konfitura z poziomek – delikatna i aromatyczna

🍓Konfitura z poziomek – delikatna i aromatyczna

📌 Składniki:

  • 500 g świeżych poziomek

  • 300 g cukru

  • sok z ½ cytryny


🧑‍🍳 Sposób przygotowania:

Poziomki delikatnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku.

W garnku ułóż warstwę poziomek, zasyp ją częścią cukru – powtarzaj do wyczerpania składników.

Odstaw na 1–2 godziny, by puściły sok.

Podgrzewaj całość na małym ogniu, nie mieszając – tylko potrząsaj garnkiem.

Gotuj ok. 20 minut. Na koniec dodaj sok z cytryny.

Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 10 minut.


🍽️ Zastosowanie:

Do herbaty, tostów, białego sera, naleśników, a także do kremów i tart.