tradycja w kuchni

Zupa pieczarkowa

Zupy

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Składniki:

  • 1 porcja włoszczyzny
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1 i 1/2 l. bulionu drobiowego
  • 1 serek topiony (najlepiej pieczarkowy)
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • śmietana
  • olej

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie rozgrzanego oleju.

Wszystkie warzywa i pieczarki wrzucić do garnuszka i zalać bulionem.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do bulionu.

Następnie dodać listek laurowy.

Całość doprawić solą i pieprzem.

Zupę gotować przez ok. 30 minut.

Pod koniec gotowania dodać pokrojony serek topiony.

Podawać z dodatkiem śmietany.