Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa
Składniki:
- 1 porcja włoszczyzny
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 i 1/2 l. bulionu drobiowego
- 1 serek topiony (najlepiej pieczarkowy)
- sól
- pieprz
- 2 listki laurowe
- śmietana
- olej
Wykonanie:
Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobna kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie rozgrzanego oleju.
Wszystkie warzywa i pieczarki wrzucić do garnuszka i zalać bulionem.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do bulionu.
Następnie dodać listek laurowy.
Całość doprawić solą i pieprzem.
Zupę gotować przez ok. 30 minut.
Pod koniec gotowania dodać pokrojony serek topiony.
Podawać z dodatkiem śmietany.