tradycja w kuchni

Rabarbar duszony do deserów – idealny do jogurtu, owsianki i lodów

Owoce i warzywa

Rabarbar duszony do deserów – idealny do jogurtu, owsianki i lodów

Rabarbar duszony do deserów – idealny do jogurtu, owsianki i lodów

📝 Składniki:

  • 3–4 łodygi rabarbaru
  • 2–3 łyżki cukru (lub miodu)
  • 2 łyżki wody
  • opcjonalnie: wanilia, cynamon lub skórka pomarańczowa

🍲 Przygotowanie:

Pokrój rabarbar na plasterki, wrzuć do rondelka.

Dodaj wodę i cukier, gotuj na małym ogniu przez 8–10 minut, aż rabarbar zmięknie.

Możesz go zostawić z kawałkami lub lekko rozgnieść dla uzyskania gładkiej konsystencji.


🍴 Zastosowanie:

  • jako polewa do lodów waniliowych, śmietankowych lub jogurtowych

  • dodatek do jogurtu naturalnego lub skyru – jako zdrowy deser lub drugie śniadanie

  • idealny do owsianek, ryżu na mleku, kaszy manny lub jaglanki

  • baza do warstwowych deserów w słoiczkach (z granolą i bitą śmietaną)

  • nadzienie do drożdżówek, kruchych ciastek lub rogalików