Rabarbar duszony do deserów – idealny do jogurtu, owsianki i lodów

Rabarbar duszony do deserów – idealny do jogurtu, owsianki i lodów
📝 Składniki:
- 3–4 łodygi rabarbaru
- 2–3 łyżki cukru (lub miodu)
- 2 łyżki wody
- opcjonalnie: wanilia, cynamon lub skórka pomarańczowa
🍲 Przygotowanie:
Pokrój rabarbar na plasterki, wrzuć do rondelka.
Dodaj wodę i cukier, gotuj na małym ogniu przez 8–10 minut, aż rabarbar zmięknie.
Możesz go zostawić z kawałkami lub lekko rozgnieść dla uzyskania gładkiej konsystencji.
🍴 Zastosowanie:
-
jako polewa do lodów waniliowych, śmietankowych lub jogurtowych
-
dodatek do jogurtu naturalnego lub skyru – jako zdrowy deser lub drugie śniadanie
-
idealny do owsianek, ryżu na mleku, kaszy manny lub jaglanki
-
baza do warstwowych deserów w słoiczkach (z granolą i bitą śmietaną)
-
nadzienie do drożdżówek, kruchych ciastek lub rogalików