tradycja w kuchni

🥔 Kopytka z masłem i bułką tartą – klasyk, który zawsze smakuje

Obiady

🥔 Kopytka z masłem i bułką tartą – klasyk, który zawsze smakuje

🥔 Kopytka z masłem i bułką tartą – klasyk, który zawsze smakuje

📝 Składniki:

Na kopytka:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)
  • ok. 250 g mąki pszennej (plus do podsypania)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Do podania:

  • 2 łyżki masła
  • 3–4 łyżki bułki tartej


🥄 Przygotowanie:

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz.

Dodaj jajko, sól i mąkę – zagnieć miękkie, ale elastyczne ciasto.

Podziel na części, z każdej uformuj wałeczek i pokrój w ukośne kawałki.

Gotuj partiami w osolonej wodzie – ok. 1–2 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą i lekko zrumień.

Ugotowane kopytka polej gorącą bułką z masłem. Gotowe!


💡 Warianty:

  • Możesz dodać cynamon i cukier – i zrobić wersję na słodko
  • Świetnie smakują też z serem białym lub sosem grzybowym
  • W wersji „na bogato” – dodaj do bułki tartą trochę parmezanu