tradycja w kuchni

🥗 Sałatka z młodymi warzywami i koperkiem – lekka, chrupiąca i pachnąca wiosną

Sałatki

🥗 Sałatka z młodymi warzywami i koperkiem – lekka, chrupiąca i pachnąca wiosną

🥗 Sałatka z młodymi warzywami i koperkiem – lekka, chrupiąca i pachnąca wiosną

📝 Składniki:

  • 4 młode ziemniaki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka dymki lub mały por (biała część)
  • garść świeżego koperku
  • 1 ogórek gruntowy (lub małosolny)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku


🥄 Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w grube plastry lub kostkę.

Rzodkiewki i ogórka pokrój w cienkie plasterki.

Dymkę posiekaj drobno, koperek również.

Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski.

Skrop oliwą i octem/sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj delikatnie i odstaw na 10 minut, by smaki się przegryzły.


💡 Warianty:

  • Dodaj ugotowane jajko na twardo, jeśli chcesz sałatkę bardziej „obiadową”
  • Możesz dodać groszek cukrowy, młodą marchewkę lub kalarepę
  • Dobrze komponuje się z grillowanym mięsem lub rybą