🥗 Sałatka z młodymi warzywami i koperkiem – lekka, chrupiąca i pachnąca wiosną

🥗 Sałatka z młodymi warzywami i koperkiem – lekka, chrupiąca i pachnąca wiosną
📝 Składniki:
- 4 młode ziemniaki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczka dymki lub mały por (biała część)
- garść świeżego koperku
- 1 ogórek gruntowy (lub małosolny)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
🥄 Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i pokrój w grube plastry lub kostkę.
Rzodkiewki i ogórka pokrój w cienkie plasterki.
Dymkę posiekaj drobno, koperek również.
Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski.
Skrop oliwą i octem/sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj delikatnie i odstaw na 10 minut, by smaki się przegryzły.
💡 Warianty:
- Dodaj ugotowane jajko na twardo, jeśli chcesz sałatkę bardziej „obiadową”
- Możesz dodać groszek cukrowy, młodą marchewkę lub kalarepę
- Dobrze komponuje się z grillowanym mięsem lub rybą