tradycja w kuchni

Chłodnik z botwinki

Zupy

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 ogórki świeże
  • 3 - 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Wykonanie:

Botwinkę umyć, oczyścić.

Buraczki zetrzeć na tarce, łodyżki posiekać.

Zalać je 1 szklanką wrzącej wody, lekko posolić, ugotować do miękkości.

Dodać sok z cytryny i wystudzić.

Botwinkę połączyć z maślanką i kefirem.

Dodać również pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieleninę.

Całość dokładnie wymieszać.

Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Zupę schłodzić w lodówce.

Przed podaniem do chłodnika dodać pokrojone jajka.