Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki kefiru
- 2 ogórki świeże
- 3 - 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki lub szczypiorku
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- cukier
- pieprz
Wykonanie:
Botwinkę umyć, oczyścić.
Buraczki zetrzeć na tarce, łodyżki posiekać.
Zalać je 1 szklanką wrzącej wody, lekko posolić, ugotować do miękkości.
Dodać sok z cytryny i wystudzić.
Botwinkę połączyć z maślanką i kefirem.
Dodać również pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieleninę.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Zupę schłodzić w lodówce.
Przed podaniem do chłodnika dodać pokrojone jajka.