Delikatny domowy sernik
Delikatny domowy sernik
Składniki:
- 70 dag tłustego białego sera
- 7 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Biały ser dwukrotnie lub trzykrotnie przemielić.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na jednolitą, pulchną masę.
Następnie stopniowo dodawać ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, nie przerywając ucierania.
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Delikatnie, ale dokładnie wymieszać je z masą serową.
Przełożyć ją do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Sernik piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Pozostawić w ciepłym piekarniku do wystygnięcia, aby nie opadł.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.