tradycja w kuchni

Delikatny domowy sernik

Ciasta

Delikatny domowy sernik

Delikatny domowy sernik

Składniki:

  • 70 dag tłustego białego sera
  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Biały ser dwukrotnie lub trzykrotnie przemielić.

Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na jednolitą, pulchną masę.

Następnie stopniowo dodawać ser, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, nie przerywając ucierania.

Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Delikatnie, ale dokładnie wymieszać je z masą serową.

Przełożyć ją do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem.

Sernik piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Pozostawić w ciepłym piekarniku do wystygnięcia, aby nie opadł.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.