tradycja w kuchni

🥟 Wiosenne pierogi z twarogiem i zieleniną – lekko, świeżo i domowo

Obiady

🥟 Wiosenne pierogi z twarogiem i zieleniną – lekko, świeżo i domowo

🥟 Wiosenne pierogi z twarogiem i zieleniną – lekko, świeżo i domowo

Pierogi to klasyka polskiej kuchni, a w wersji wiosennej – z twarogiem i świeżymi ziołami – zyskują zupełnie nowe oblicze. 

Są delikatne, lekkie, pachnące koperkiem, szczypiorkiem i rzeżuchą. 

Idealnie komponują się z masełkiem, jogurtem lub śmietaną – jako obiad, kolacja albo świąteczna przekąska.


🧂 Składniki (na ok. 30 pierogów)

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • garść posiekanego koperku
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko (opcjonalnie, dla lepszej konsystencji)


👩‍🍳 Przygotowanie

1. Zrób ciasto na pierogi

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i opcjonalnie jajko.
  • Wlej ciepłą wodę z olejem, zagnieć miękkie, elastyczne ciasto.
  • Odstaw na 20–30 minut pod przykryciem.

2. Przygotuj farsz

  • Twaróg rozgnieć widelcem lub zmiel.
  • Dodaj posiekane zioła, przypraw do smaku, ewentualnie dodaj żółtko.
  • Farsz powinien być zwarty, ale delikatny w smaku.

3. Sklej pierogi

  • Ciasto rozwałkuj cienko, wycinaj kółka szklanką.
  • Na każdy placek nałóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi.
  • Układaj na oprószonej mąką desce.

4. Gotowanie

  • Gotuj pierogi w osolonym wrzątku 2–3 minuty od wypłynięcia.
  • Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj od razu.


🍽️ Podanie

Podawaj z:

  • roztopionym masełkiem i koperkiem,
  • śmietaną lub jogurtem naturalnym,
  • lub jako danie główne z chłodnikiem lub wiosenną zupą jarzynową.

Można je również podsmażyć na złoto po ugotowaniu – będą miały chrupiącą skórkę!


✅ Warianty:

  • Możesz dodać do farszu czosnek niedźwiedzi, szpinak lub pokrzywę.
  • Świetnie sprawdzą się też w wersji bez jajka – dla wegetarian lub dzieci.
  • Zamiast smażyć – upiecz pierogi z odrobiną masła – będą lżejsze.