tradycja w kuchni

Bitki wołowe w sosie własnym

Obiady

Bitki wołowe w sosie własnym

Bitki wołowe w sosie własnym

Składniki:

  • ok. 50 dag wołowiny (zrazowej lub krzyżowej)
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Wołowinę oczyścić, opłukać i osuszyć.

Pokroić w poprzek włókien na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.

Oprószyć solą i pieprzem.

Smażyć bitki na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut z obu stron, zmniejszając stopniowo ogień.

Wrzucić pokrojone w krążki cebule, zrumienić.

Podlać 3/4 szklanki wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie.

Całość dusić przez 40 - 50 minut pod przykryciem, aż bitki będą miękkie.

Mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody (ok. 1/4 szklanki), dodać do mięsa, wymieszać, zagotować.

Sos doprawić solą i pieprzem.

Bitki podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.