Bitki wołowe w sosie własnym
Bitki wołowe w sosie własnym
Składniki:
- ok. 50 dag wołowiny (zrazowej lub krzyżowej)
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz czarny
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wołowinę oczyścić, opłukać i osuszyć.
Pokroić w poprzek włókien na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Oprószyć solą i pieprzem.
Smażyć bitki na rozgrzanym oleju przez ok. 10 minut z obu stron, zmniejszając stopniowo ogień.
Wrzucić pokrojone w krążki cebule, zrumienić.
Podlać 3/4 szklanki wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie.
Całość dusić przez 40 - 50 minut pod przykryciem, aż bitki będą miękkie.Mąkę rozmieszać z niewielką ilością wody (ok. 1/4 szklanki), dodać do mięsa, wymieszać, zagotować.
Sos doprawić solą i pieprzem.Bitki podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną.