tradycja w kuchni

Spaghetti carbonara

Obiady

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 100 ml śmietanki
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 10 dag startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 gałązka bazylii
  • pomidor

Wykonanie:

Boczek pokroić w paski.

Cebulę obrać, posiekać.

Boczek wrzucić na patelnię, zrumienić i zdjąć.

Na ten sam tłuszcz włożyć cebulę, zeszklić.

Wlać wino, mieszając gotować, aż odparuje.

Bazylię opłukać, pomidor pokroić w paseczki lub kostkę.

Wymieszać jajka, śmietanę oraz parmezan.

Doprawić solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.

Makaron od razu po ugotowaniu przełożyć do masy jajecznej.

Mieszać, aż jajka lekko się zetną.

Dodać cebulę i boczek, wymieszać.

Makaron nałożyć na talerze, każdą porcję można udekorować kawałkami pomidorów i listkami bazylii.