Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 20 dag wędzonego boczku
- 100 ml śmietanki
- 1 cebula
- 3 jajka
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 10 dag startego parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 gałązka bazylii
- pomidor
Wykonanie:
Boczek pokroić w paski.
Cebulę obrać, posiekać.
Boczek wrzucić na patelnię, zrumienić i zdjąć.
Na ten sam tłuszcz włożyć cebulę, zeszklić.
Wlać wino, mieszając gotować, aż odparuje.
Bazylię opłukać, pomidor pokroić w paseczki lub kostkę.
Wymieszać jajka, śmietanę oraz parmezan.
Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.
Makaron od razu po ugotowaniu przełożyć do masy jajecznej.
Mieszać, aż jajka lekko się zetną.
Dodać cebulę i boczek, wymieszać.
Makaron nałożyć na talerze, każdą porcję można udekorować kawałkami pomidorów i listkami bazylii.