Pyszne spaghetti bolognese
Pyszne spaghetti bolognese
Składniki:
- ok. 40 dag makaronu spaghetti
- 30 dag mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- po 1/3 pęczka oregano i bazylii
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 15 dag parmezanu
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Zioła umyć, osuszyć, posiekać.
Cebule i czosnek obrać, posiekać.
Na 2 łyżkach oliwy zeszklić czosnek oraz cebulę.
Dołożyć mięso, smażyć przez ok. 15 minut, aż się rozpadnie.
Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz zioła (można zostawić trochę do dekoracji).
Doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną.
Wlać wino, dusić na małym ogniu przez 20 minut.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Odsączyć, nałożyć na talerze, polać sosem.
Posypać ziołami i startym serem.