tradycja w kuchni

Pyszne spaghetti bolognese

Obiady

Pyszne spaghetti bolognese

Pyszne spaghetti bolognese

Składniki:

  • ok. 40 dag makaronu spaghetti
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1/3 pęczka oregano i bazylii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 15 dag parmezanu
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Zioła umyć, osuszyć, posiekać.

Cebule i czosnek obrać, posiekać.

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić czosnek oraz cebulę.

Dołożyć mięso, smażyć przez ok. 15 minut, aż się rozpadnie.

Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz zioła (można zostawić trochę do dekoracji).

Doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną.

Wlać wino, dusić na małym ogniu przez 20 minut.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

Odsączyć, nałożyć na talerze, polać sosem.

Posypać ziołami i startym serem.