Tagliatelle ze szpianakiem
Tagliatelle ze szpianakiem
Składniki:
- ok. 50 dag makaronu tagliatelle (wstążki)
- ok. 30 dag szpinaku świeżego
- 1 łyżeczka masła
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 5 - 6 łyżek śmietany
- 20 dag sera gorgonzola
- 10 dag parmezanu
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulki dymki oczyścić i wraz ze szczypiorkiem posiekać.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Szpinak umyć, drobno pokroić.
Czosnek obrać, posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek, zeszklić.
Dodać szpinak, dusić przez ok. 15 minut.
Wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać.
Szpinak połączyć z pokruszoną gorgonzolą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.
Wymieszać ze szpinakiem, nałożyć na talerze, posypać parmezanem.