tradycja w kuchni

Tagliatelle ze szpianakiem

Obiady

Tagliatelle ze szpianakiem

Tagliatelle ze szpianakiem

Składniki:

  • ok. 50 dag makaronu tagliatelle (wstążki)
  • ok. 30 dag szpinaku świeżego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 5 - 6 łyżek śmietany
  • 20 dag sera gorgonzola 
  • 10 dag parmezanu
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulki dymki oczyścić i wraz ze szczypiorkiem posiekać.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Szpinak umyć, drobno pokroić.

Czosnek obrać, posiekać.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek, zeszklić.

Dodać szpinak, dusić przez ok. 15 minut.

Wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać.

Szpinak połączyć z pokruszoną gorgonzolą, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć.

Wymieszać ze szpinakiem, nałożyć na talerze, posypać parmezanem.