Kotlety mielone nadziewane serem
- Kotlety mielone nadziewane serem
Składniki:
- ok. 25 dag mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
- ok. 25 dag mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 serek typu camembert
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Czerstwą bułkę namoczyć w letniej wodzie lub w mleku.
Gdy będzie zupełnie miękka, odcisnąć i dokładnie rozdrobnić.
Mięso wieprzowe i wołowe włożyć do miski.
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa.
Pietruszkę drobno posiekać.
Wszystkie składniki wraz z solą i przyprawami dodać do mięsa.
Wbić jajko i mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita i zwarta.
Ser camembert pokroić na małe kawałki.
Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, wkładając do środka każdego po kawałki sera.
Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć kotlety z obu stron, aż będą rumiane.