tradycja w kuchni

Kotlety mielone nadziewane serem

Obiady

Kotlety mielone nadziewane serem
  • Kotlety mielone nadziewane serem

Składniki:

  • ok. 25 dag mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
  • ok. 25 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 serek typu camembert
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Czerstwą bułkę namoczyć w letniej wodzie lub w mleku.

Gdy będzie zupełnie miękka, odcisnąć i dokładnie rozdrobnić.

Mięso wieprzowe i wołowe włożyć do miski.

Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa.

Pietruszkę drobno posiekać. 

Wszystkie składniki wraz z solą i przyprawami dodać do mięsa.

Wbić jajko i mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita i zwarta.

Ser camembert pokroić na małe kawałki.

Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, wkładając do środka każdego po kawałki sera.

Rozgrzać olej na dużej patelni i smażyć kotlety z obu stron, aż będą rumiane.