tradycja w kuchni

Krem z cukinii

Zupy

Krem z cukinii

Krem z cukinii

Składniki:

  • 1 i 1/2 l. bulionu drobiowego
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 150 ml śmietany
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Por oczyścić, białą część pokroić w talarki.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

Cukinię umyć, pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć, także pokroić w kostkę.

Rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, por i czosnek, smażyć 5 minut.

Dołożyć ziemniaki i cukinię, smażyć ok. 10 minut.

Warzywa przełoży do garnka, zalać bulionem, gotować przez ok. 25 minut.

Zupę doprawić solą i pieprzem, przestudzić, zmiksować.

Wlać śmietanę, podgrzać.