tradycja w kuchni

Faszerowane pieczarki z serem i czosnkiem

Przystawki

Faszerowane pieczarki z serem i czosnkiem

Faszerowane pieczarki z serem i czosnkiem

Oto przepis na pyszne faszerowane pieczarki z serem i czosnkiem:


Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- 100 g sera kremowego (np. Philadelphia)
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego (np. cheddar)
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie pieczarek:

Czyszczenie: Delikatnie umyj pieczarki i osusz je papierowym ręcznikiem.

Usuwanie ogonków: Odetnij ogonki pieczarek i posiekaj je drobno. Odstaw na bok.

Przygotowanie farszu:

Smażenie ogonków: 

Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średnim ogniu na patelni. 

Dodaj posiekane ogonki pieczarek i smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko złociste. 

Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.

Mieszanie składników: 

W misce wymieszaj usmażone ogonki, ser kremowy, tarte sery, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. 

Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Nadziewanie pieczarek:

Farsz: Napełnij każdą kapelusz pieczarki przygotowanym farszem. 

Użyj łyżeczki, aby równomiernie rozłożyć farsz.

Pieczenie:

Przygotowanie do pieczenia: 

Przełóż faszerowane pieczarki na blaszkę do pieczenia. 

Posyp bułką tartą i skrop pozostałą oliwą z oliwek.

Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). 

Piecz pieczarki przez 15-20 minut, aż będą miękkie i złociste na wierzchu.

Podanie:

Serwowanie: Podawaj gorące jako przystawkę lub przekąskę.

Smacznego!