tradycja w kuchni

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną i warzywami

Obiady

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną i warzywami

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną i warzywami

Składniki:

Na gulasz:
- 500 g mięsa wołowego (np. łopatka lub karkówka), pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu wołowego (lub wody)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku

Na kaszę gryczaną:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
- sól do smaku

Przygotowanie:

Gulasz:

Przygotowanie mięsa: 

Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. 

Dodaj pokrojone mięso wołowe i smaż, aż stanie się złociste ze wszystkich stron. 

Wyjmij mięso z garnka i odstaw na chwilę.

Smażenie warzyw:

W tym samym garnku, na pozostałym tłuszczu, podsmaż cebulę na złoty kolor. 

Dodaj czosnek, paprykę, marchewkę i pietruszkę. 

Smaż przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć.

Gotowanie gulaszu:

Dodaj do garnka mięso, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz bulion. 

Wymieszaj, aby składniki się połączyły. 

Dodaj paprykę słodką, paprykę ostrą (jeśli używasz), tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. 

Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.


Kasza gryczana:

Przygotowanie kaszy: 

Dokładnie przepłucz kaszę gryczaną pod zimną wodą. 

W dużym garnku zagotuj 2 szklanki wody, dodaj kaszę, sól do smaku i wymieszaj.

Gotowanie kaszy:

Gotuj kaszę na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15-20 minut, aż wchłonie wodę i stanie się miękka. 

Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę masła na koniec gotowania.


Podawanie:

Podawaj gulasz wołowy z kaszą gryczaną. 

Możesz ozdobić świeżymi ziołami, np. natką pietruszki, i podać z dodatkiem świeżego chleba lub surówki według uznania.

Smacznego!