tradycja w kuchni

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jogurtem

Zupy

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jogurtem

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jogurtem

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jogurtem to klasyczna, orzeźwiająca zupa, idealna na ciepłe letnie dni. Oto przepis:

Składniki:

- 2-3 świeże ogórki
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kefiru lub maślanki
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek świeżego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny
- Opcjonalnie: 2-3 rzodkiewki dla dodatkowego smaku i koloru

Wykonanie:

Przygotowanie ogórków:

Ogórki umyj, obierz (jeśli skórka jest gruba) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz również pokroić je w drobną kostkę, jeśli wolisz większe kawałki w zupie.


Przygotowanie czosnku: 

Obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.


Przygotowanie koperku:

Koperek umyj i drobno posiekaj.


Mieszanie składników: 

W dużej misce wymieszaj jogurt, kefir lub maślankę. Dodaj starte ogórki, czosnek oraz posiekany koperek.


Doprawienie: 

Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz, możesz dodać łyżkę soku z cytryny dla lekkiej kwasowości.


Chłodzenie: 

Chłodnik wstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby smaki się przegryzły i zupa była dobrze schłodzona.


Podawanie:

Przed podaniem, ewentualnie udekoruj zupę dodatkowymi ziołami lub plastrami rzodkiewki.



Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jogurtem to lekka i zdrowa zupa, która doskonale orzeźwia w upalne dni. Smacznego!