tradycja w kuchni

Tarta z rabarbarem

Ciasta

Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem to klasyczne, letnie ciasto, które łączy kruchą bazę z kwaskowatym nadzieniem z rabarbaru. 

Poniżej znajdziesz przepis na pyszną tartę, którą możesz łatwo przygotować w domu.

Składniki:

Na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli

Na nadzienie:
- 500 g rabarbaru (umytego i pokrojonego na kawałki)
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła

Przygotowanie:

1. Przygotowanie kruchego ciasta:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
- Dodaj schłodzone masło i rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruszki.
- Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto, aż będzie gładkie. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 30 minut.

2. Przygotowanie nadzienia:
- W misce wymieszaj pokrojony rabarbar z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Odstaw na chwilę, aby rabarbar puścił sok.

3. Przygotowanie kruszonki:
- W misce wymieszaj mąkę i cukier, dodaj masło i rozcieraj palcami, aż powstaną grudki.

4. Składanie tarty:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką powierzchni na okrąg o średnicy nieco większej niż forma do tarty (ok. 24-26 cm).
- Przełóż ciasto do formy, dociskając do dna i brzegów. Odetnij nadmiar ciasta.
- Na cieście ułóż równomiernie rabarbar z nadzieniem.
- Posyp całość kruszonką.

5. Pieczenie:
- Piecz tartę w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste, a rabarbar miękki.
- Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

6. Podawanie:
- Tarta z rabarbarem smakuje świetnie sama, ale możesz ją podać również z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

Smacznego!