Crème brûlée
Crème brûlée
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 3 szklanki śmietanki kremówki 36%
- ok. 20 dag cukru
Wykonanie:
Laskę wanilii przeciąć, wyskrobać nasionka.Zalać je śmietanką i zagotować na małym ogniu. Ostudzić.
Utrzeć żółtka z 1/3 szklanki cukru. Wymieszać je ze śmietanką na gładką masę.
Masę przetrzeć przez sitko do kokilek (napełnić je do 2/3 wysokości).
Kokilki wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 45 minut w 100 st. C.
Następnie schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny.1/2 szklanki cukru rozpuścić na patelni z 2 łyżkami wody.
Gotować 5 minut, cały czas mieszając.Zalać krem.
Podawać po ok. 2 minutach, gdy cukier zastygnie.