tradycja w kuchni

Crème brûlée

Deser

Crème brûlée

Crème brûlée

Składniki:

  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • ok. 20 dag cukru

Wykonanie:

Laskę wanilii przeciąć, wyskrobać nasionka.

Zalać je śmietanką i zagotować na małym ogniu. Ostudzić.

Utrzeć żółtka z 1/3 szklanki cukru. Wymieszać je ze śmietanką na gładką masę.

Masę przetrzeć przez sitko do kokilek (napełnić je do 2/3 wysokości).

Kokilki wstawić do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 45 minut w 100 st. C. 

Następnie schłodzić w lodówce przez min. 3 godziny.

1/2 szklanki cukru rozpuścić na patelni z 2 łyżkami wody.

Gotować 5 minut, cały czas mieszając.

Zalać krem.

Podawać po ok. 2 minutach, gdy cukier zastygnie.