tradycja w kuchni

Awokado w deserach? Tak! Oto przepisy na słodkie desery

Deser

Awokado w deserach? Tak! Oto przepisy na słodkie desery

Awokado w deserach? Tak! Oto przepisy na słodkie desery

Awokado nie jest tylko składnikiem sałatek czy kanapek - może być także wykorzystane do przygotowania wyjątkowych deserów. 

Jego kremowa konsystencja i delikatny smak doskonale komponują się z różnorodnymi słodkimi składnikami, tworząc zdrowe i smaczne desery. 

Oto kilka przepisów, jak wykorzystać awokado w deserach:


Czekoladowy mus z awokado:

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. 

Podawaj schłodzone.


Lody z awokado i limonki:

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • Sok i skórka z 1 limonki
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego

Wykonanie:

Zblenduj wszystkie składniki, wlej do foremek na lody i zamroź.


Awokado z miodem i orzechami:

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone
  • 2 łyżki miodu
  • Garść posiekanych orzechów (np. migdałów lub orzechów włoskich)

Wykonanie:

Awokado pokrój na pół, polej miodem i posyp orzechami.


Pudding chia z awokado i kakao:

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego

Wykonanie:

Wymieszaj nasiona chia z mlekiem i odstaw na kilka godzin. 

Następnie dodaj pozostałe składniki i zblenduj.


Ciasto czekoladowe z awokado:

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Wykonanie:

Zblenduj awokado na gładką masę. 

Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. 

Piecz w 180°C przez około 25-30 minut.