10 sposobów na wykorzystanie awokado w sałatkach
10 sposobów na wykorzystanie awokado w sałatkach
Awokado to nie tylko pyszny i zdrowy owoc, ale także wszechstronny składnik, który może wzbogacić każdą sałatkę.
Oto 10 kreatywnych przepisów na sałatki z awokado:
Sałatka z awokado i pomidorami:
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej cebuli czerwonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.
Kremowa sałatka z awokado i kurczakiem:
Składniki:
- 1 awokado, pokrojone i zmiażdżone
- 200 g ugotowanego kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki posiekanego selera
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wymieszaj awokado z majonezem, dodaj kurczaka i selera, a następnie przypraw.
Sałatka z awokado i jajkiem:
Składniki:
- 2 ugotowane na twardo jajka, pokrojone w kostkę
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki, delikatnie mieszając.
Sałatka z awokado i krewetkami:
Składniki:
- 200 g ugotowanych krewetek
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.
Sałatka z awokado i czarną fasolą:
Składniki:
- 1 puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki, delikatnie mieszając.
Sałatka z awokado i komosy ryżowej:
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.
Sałatka grecka z awokado:
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków
- 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki, delikatnie mieszając.
Sałatka z awokado i orzechami:
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki suszonych żurawin
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.
Egzotyczna sałatka z awokado i mango:
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.
Sałatka z awokado i ciecierzycy:
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.