tradycja w kuchni

10 sposobów na wykorzystanie awokado w sałatkach

Sałatki

10 sposobów na wykorzystanie awokado w sałatkach

10 sposobów na wykorzystanie awokado w sałatkach

Awokado to nie tylko pyszny i zdrowy owoc, ale także wszechstronny składnik, który może wzbogacić każdą sałatkę. 

Oto 10 kreatywnych przepisów na sałatki z awokado:


Sałatka z awokado i pomidorami:

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 limonki
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.


Kremowa sałatka z awokado i kurczakiem:

Składniki:

  • 1 awokado, pokrojone i zmiażdżone
  • 200 g ugotowanego kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki posiekanego selera
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wymieszaj awokado z majonezem, dodaj kurczaka i selera, a następnie przypraw.


Sałatka z awokado i jajkiem:

Składniki:

  • 2 ugotowane na twardo jajka, pokrojone w kostkę
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki, delikatnie mieszając.


Sałatka z awokado i krewetkami:

Składniki:

  • 200 g ugotowanych krewetek
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.


Sałatka z awokado i czarną fasolą:

Składniki:

  • 1 puszka czarnej fasoli, odsączona i opłukana
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki, delikatnie mieszając.


Sałatka z awokado i komosy ryżowej:

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.


Sałatka grecka z awokado:

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/4 szklanki pokrojonej czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki, delikatnie mieszając.


Sałatka z awokado i orzechami:

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki suszonych żurawin
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.


Egzotyczna sałatka z awokado i mango:

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 dojrzałe mango, pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej papryki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.


Sałatka z awokado i ciecierzycy:

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona i opłukana
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Połącz wszystkie składniki i delikatnie wymieszaj.