Serowe mini pączki
Serowe mini pączki
Składniki:
- 25 dag białego sera
- 1 jajko
- drobny cukier
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 litra oleju
- cynamon
Wykonanie:
Biały ser przecisnąć przez praskę, zmiksować z jajkiem, 3 łyżkami cukru oraz z cukrem waniliowym.
Następnie dodać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i szczyptą soli.
Wyrobić gładkie ciasto.
Formować z niego grubsze wałeczki.
Następnie pokroić je na kawałki, w rękach toczyć z nich kulki.
Wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu.
Posypać cukrem i cynamonem.