tradycja w kuchni

Serowe mini pączki

Deser

Serowe mini pączki

Serowe mini pączki

Składniki:

  • 25 dag białego sera
  • 1 jajko
  • drobny cukier
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 litra oleju
  • cynamon

Wykonanie:

Biały ser przecisnąć przez praskę, zmiksować z jajkiem, 3 łyżkami cukru oraz z cukrem waniliowym.

Następnie dodać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i szczyptą soli.

Wyrobić gładkie ciasto.

Formować z niego grubsze wałeczki.

Następnie pokroić je na kawałki, w rękach toczyć z nich kulki.

Wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.

Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu.

Posypać cukrem i cynamonem.