Polskie ciasta i ciasteczka: Przepisy babci
Polskie ciasta i ciasteczka: Przepisy babci
Tradycyjne polskie ciasta i ciasteczka to skarb kulinarny przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Oto kolekcja sprawdzonych przepisów babć, które przywołują smak dzieciństwa i domowego ciepła.
Sernik na zimno
Składniki:
- 500 g twarogu,
- 200 g herbatników,
- 100 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki żelatyny,
- sok z 1 cytryny.
Wykonanie:
Rozkrusz herbatniki, wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż formę.
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.
Twaróg, cukier, sok z cytryny i kremówkę ubij, dodaj żelatynę.
Masę wylej na spód, schładzaj przez 3 godziny.
Zalecana forma: okrągła forma o średnicy około 24-26 cm.
Sernik na zimno jest często przygotowywany w formie z odpinanymi bokami dla łatwiejszego wyjęcia.
Szarlotka
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 300 g mąki,
- 200 g cukru,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cynamon.
Wykonanie:
Mąkę, cukier, masło, jajko i proszek wymieszaj na kruszonkę.
Jabłka obierz, pokrój, wymieszaj z cynamonem.
Połowę kruszonki wyłóż do formy, na to jabłka, reszta kruszonki.
Piecz 45 min w 180°C.
Zalecana forma: prostokątna blacha o wymiarach około 20x30 cm lub okrągła forma o średnicy około 26 cm.
Szarlotka często wymaga większej powierzchni, aby umieścić warstwę jabłek między kruszonką.
Kruche ciasteczka z dżemem
Składniki:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- dżem.
Wykonanie:
Mąkę, masło, cukier i żółtka zagnieć na ciasto.
Wykrawaj ciasteczka różnymi formami, piecz 15 min w 180°C.
Po ostygnięciu udekoruj je dżemem.
Nie wymagają specjalnej formy.
Ciasteczka układa się na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Babka piaskowa
Składniki:
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Dodaj po jednym jajku, następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Ciasto przelej do formy babki, piecz w 180°C przez około 45 minut.
Zalecana forma: Tradycyjnie babka piaskowa pieczona jest w okrągłej formie z kominem (tubie), o średnicy około 22-24 cm.
Taka forma pozwala na równomierne pieczenie ciasta i charakterystyczny kształt babki.
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki:
- 500 g mąki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 1/2 szklanki cukru,
- 250 ml mleka,
- 100 g masła,
- 2 jajka;
- na kruszonkę: 100 g masła, 100 g cukru, 150 g mąki.
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem.
Dodaj do mąki, masła i jajek, wygnieć ciasto.
Pozostaw do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki wymieszaj, by uzyskać sypką kruszonkę.
Rozwałkuj ciasto, posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w 180°C.
Zalecana forma: Prostokątna blacha o wymiarach około 20x30 cm lub większa, w zależności od preferowanej grubości ciasta.
Ciasto drożdżowe często rośnie w trakcie pieczenia, więc ważne jest, aby forma miała wystarczająco wysokie brzegi.
Ciasto zebra
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Wykonanie:
Jajka ubij z cukrem.
Dodaj mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia.
Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao.
Na środek formy na przemian wylewaj łyżkę jasnego i ciemnego ciasta.
Piecz w 180°C przez około 40 minut.
Zalecana forma: Okrągła forma do ciast o średnicy około 24-26 cm, najlepiej z odpinanymi bokami.
Ciasto zebra jest wizualnie efektowne dzięki naprzemiennym warstwom jasnego i ciemnego ciasta, dlatego okrągła forma jest tutaj najbardziej odpowiednia.