tradycja w kuchni

Zupa ogórkowa z fasolą

Zupy

Zupa ogórkowa z fasolą

Zupa ogórkowa z fasolą

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 5 - 6 kiszonych ogórków z zalewą
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 liście laurowe
  • 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 gałązki koperku lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie:

Porcję rosołową (np: korpus i skrzydełka) zalać 1,5 l. wody.

Zagotować, usunąć szumowinę.

Wrzucić starte na tarce o dużych oczkach oczyszczone marchewki i pietruszkę.

Dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Gotować przez ok. 30 minut.

Następnie dodać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki.

Gotować przez ok. 15 minut.

Wyjąć porcję rosołową.

Wrzucić drobno posiekane ogórki, wlać pół szklanki zalewy.

Gotować ok. 10 minut.

Następnie dodać osączoną fasolę.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.