tradycja w kuchni

Bigos Staropolski

Obiady

Bigos Staropolski

Bigos Staropolski

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g świeżej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy (np. kiełbasy wiejskiej)
  • 200 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 2-3 suszone grzyby, namoczone w wodzie
  • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina lub piwa
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: suszone śliwki, majeranek

Sposób przygotowania:

Gotowanie kapusty: 

Kiszoną i świeżą kapustę poszatkuj i umieść w dużym garnku. 

Zalej wodą tak, aby lekko przykryła kapustę. Gotuj na małym ogniu.

Przygotowanie mięs: 

Boczek, kiełbasę, wołowinę i wieprzowinę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, a następnie dodaj do kapusty.

Dodatki: 

Do garnka dodaj cebulę, namoczone grzyby, jabłko, koncentrat pomidorowy, wino lub piwo, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. 

Możesz też dodać suszone śliwki i majeranek dla dodatkowego smaku.

Duszenie: 

Całość duś na małym ogniu przez co najmniej 2-3 godziny, mieszając od czasu do czasu. 

Im dłużej bigos będzie się dusił, tym lepszy będzie smak.

Podawanie: 

Bigos podawaj gorący.